Munkatársaink

Prof. Dr Vajdovich István 

Prof. Dr. Vajdovich István fog-és szájsebész szakorvos 1965-ben végzett a Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Szakán. Ezután a Csongrád Megyei Kórház /Szentes/ Fogászati és Szájsebészeti osztályán kezdett dolgozni, ahol 1974-ben csoportvezetői, majd 1982-ben osztőlyvezetői kinevezést kapott.

Szakvizsgáit 1967-ben /Fog-és Szájbetegségek/, ill 1979-ben /Szájsebészet/ szerezte. Fogorvosi implantológával 1980 óta foglalkozik.

Magyarországon (illetve az akkori volt szocialista orszagok között is) elsőként fejlesztette ki és kezdte el a fogorvosi gyakorlatban alkalmazni (1983) a nagytisztaságú, magastömörségű polikristályos aluminium-oxidból készült Diakor fogorvosi implantatumokat.

Nevéhez fűződik az ötvözetlen titánból kifejlesztett Denti® Implantációs Rendszer bevezetése is, amelyet 1987-ben kezdett el beültetni. A folyamatos szakmai innovációnak koszönhetően ez az implantációs rendszer azóta is, nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos más országaiban is a legrégebben alkalmazott korszerű dentális implantológiai rendszerek közé tartozik.

Kandidátusi disszertacióját a korszerű fogorvosi implantológia tárgykoréből írta, amelyet 1990- ben sikeresen megvédett. 1992-ben a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján címzetes egyetemi docensi címet kapott. 2009-ben tudományos és oktatói tevékenységért a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa döntése alapján a Tudományegyetem Rektora címzetes egyetemi tanári kinevezésben részesítette.

Számos tudományos társaság, ill. szakmai egyesület tagja. Többek között alapító tagja, majd 2004-2008 között elnöke a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társaságának. Ugyaníqy alapitó tagja, majd 1994-től elnökségi tagja a Magyar Arc-Állcsontsebészeti és Szájsebészeti Társaságnak is. A Stomatológiai Szakmai Kollégium tagjának választottak 2 alkalommal 1994- és 2006 között.

Kutatási területe 1980 óta a dentális implantológia. Az általa kifejlesztett dentális implantátumokat , illetve a beültetéshez szükséges sebészeti módszereket hosszú évek óta itthon is, külföldön is széles körben alkalmazzák.

A fogorvosok posztgraduális, illetve a fogorvostanhallgatók oktatasában 1966 óta rendszeresen vesz reszt. A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán fogorvoshallgatóknak jelenleg is fogorvosi implantológiát oktat, mint felkért előadó. Emellett vezető oktatója a Szegedi Tudományegyetem Fogorvosi Kar Fogászat és Szájsebészet Klinkája és a DenTi® System Tarsaság által közösen szervezett posztgraduális intenzív implantológiai továbbképző tanfolyamainak is.

A kutatási témáját képező orális implantológiai tárgyköréből 1983 óta magyar, német és angol nyelven 38 közleményt jelentetett meg. A dentális implantológia tárgykoréből 2 könyvet és 2 könyvrészletet írt. Hazai és külföldi kongresszusokon több, mint 120 alkalommal tartott tudományos előadást.

Prof. Dr. Vajdovich Istvan, a Csongrád Megyei Kórház Szájsebészeti Osztály nyugalmazott osztalyvezető főorvosa, címzetes egyetemi tanár a kimagasló színvonalú munkája elismeréseként 2011. márc. 15 alkalmából a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta.

Dr Deák György András

Dr. Deák György András fogszakorvos 1989-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán, majd a Vas Megyei Markusowski Kórház /Szombathely/ Szájsebészeti fekvőosztályán kezdett dolgozni.

Szakvizsgáit 1991-ben /Fog-és Szájbetegségek/, 2012-ben /Konzerváló Fogászat és Fogpótlastan/, illetve dento alveolaris szájsebészetből 2016 évben szerezte. Fogorvosi implantológiával 1995 óta foglalkozik.

Több tíz éves nemzetközi gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, dolgozott Ausztráliában, Dél Afrikában és Angliában.

2014 októberében Vajdovich professzor úr szakmai irányításával megnyitotta a Denti® Implant Center fogászati implantációs központot.

Egyetemi végzettség:

Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Fogorvostudományi Kara

Szakképesítés:

fog- és szájbetegségek szakorvosa 1991

Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa 2012

Dento-alveolaris szájsebész 2016

Postgraduális kurzusok:

2005 – 2010 Angliai kötelező postgradualis képzések dentoalveolaris sebészet tárgykörében. 2000 > kötelező postgraduális képzések, elsődlegesen implantológia és ambuláns szájsebészet tárgykörében (szabadon választott)

1997 – 1999 angliai Uxbridge 3i implantológiai referenciaközpontban 2 éves szakmai gyakorlat (részmunkaidőben, heti 2 nap)

1994 a Dél Afrikai Natal állam Edmonton város Szájsebészeti Osztályán 12 hónap

1994 a DenTi® implantológiai elméleti tanfolyam és azt követően gyakorlati továbbképzés (Prof. Dr. Vajdovics István vezetésével); havi rendszerességgel 1 éven keresztül

1991 2 hetes szájsebészeti továbbképzés

1989 a szombathelyi Markusovszky Kórház Szájsebészeti Osztályán 24 hónapos egyéni továbbképzés

1990 a Pretóriai Egyetem szájsebész szakorvos képzésére felvételt nyertem kint tartózkodásom alatt Angliai kötelező postgraduális képzések szájsebészet tárgykörében.

Nyelvtudás:

1989 Advanced Level, Angloscholl, London/Cambridge First Certificate

1989 Language Examination, Australian Dental Council

1994 Dental Examination, South African Medical Council

Szakmai érdeklődésem:

Elsődlegesen a szájsebészet, implantológia és humángenetika terület érdekel.

Szakmai tapasztalat:

2014 .10-től Denti® Implant Center

2008 – 2014 angliai fogászati alap és szakellatást nyújtó cégek regionális (York, Leeds és North Manchester megyék) locum fogorvosa, heti 2 nap ambuláns szájsebészeti feladatkörrel (DwSI képesitéssel) + részmunkaidőben privát rendelőkben fogászati implantológiai tevékenység 2004 – 2007 mellékállásban (kéthetente) angliai fogorvosi rendelőkben implantológiai szakrendelés,

1992 – 2004 2 székes magánrendelő, Budapest, Zugló (a SOTE regisztrált postgraduális rendelője, 6 rezidens fogorvos szerzett fog- és szájbetegségek szakvizsgát 1995 és 2004 között):

1991-1992 Örs vezér téri Fogorvosi Rendelő, Zuglói Egészségügyi Szolgálat (általános fogászat + szájsebészet)

1989-1991 Markusovszky Kórház Szájsebészeti Osztálya (qyakornok)

Tagsági viszony:

1989-től a Magyar Orvosi Kamara

1994-től a Dél Afrikai orvosi kamara

2004-től a Brit fogorvosi kamara

Hobbim:

síelés, vitorlázás, klasszikus zene, kertészkedés

Dr Demeter Balázs

Aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos

2004-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 2004-2006-ig aneszteziológus rezidensként a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Klinikáján, majd szakorvosjelöltként a Váci Jávorszky Ödön kórházban, később, szakorvosként a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján gyűjtöttem szakmai tapasztalatot.

Részállásban gyakorlatot szereztem a sürgősségi betegellátásban felnőtt háziorvosi ügyeletek munkatársaként, illetve az Országos Mentőszolgálatnál. Jelenleg vállalkozó aneszteziológusként számos fővárosi és vidéki kórházban, illetve az Országos Mentőszolgálat Mentőmotoros Szolgálatánál dolgozom.

Lényegesnek tartom a betegközpontú, minőségi munkavégzést, a megfelelő, személyre szabott tájékoztatást.

Dr Nagy Attila

Neurológus szakorvos

1994-ben szereztem a neurológus szakorvosi képesítésemet a Semmelweis Egyetemen. Jelenleg az Uzsoki Kórházban dolgozom neurológusként. Érdeklődési területem leginkább a fájdalommal és a szédüléssel kapcsolatos neurológiai betegségek, valamint az autonóm idegrendszer.

Neurológusként fontosnak tartom, hogy a gyógyítói munkámban a test és a lélek nem választható szét, együtt is kezelhető. Magánrendelésemen a központi- és környéki idegrendszeri panaszok, tünetek (mint pl. fejfájás, derékfájdalom, szédülés, remegés, feledékenység, végtaggyengeség, érzészavar) vizsgálata zajlik.

Bizonyos szédüléseknél, az azt kezelő speciális műfogások kerülnek alkalmazásra.

Leggyakoribb fogászati – szájsebészeti vonatkozású neurológiai területek:

  • autonóm neurológia
  • típusos és atípusos szájüregi és arc neuralgiák
  • atípusos arcfájdalmak differenciál diagnosztikája, terápiája
  • idegsérülésre utaló tünetek (pl. alsó ajak zsibbadása) diagnosztikája, terápiája

A leggyakoribb arc, szájüregi neurológiai betegség a jól ismert, de ismeretlen eredetű arcidegzsába, un. trigeminus neuralgia (háromágú ideg = nervus trigeminus). Fő jellemzői közé tartozik a hirtelen, áramütés, vagy villámcsapásszerű, rögtön maximális erősségű arcfájdalom.  A differenciál diagnózisa során ki kell zárni az esetleges organikus eredetet (fogbélgyulladás, gyökércsúcs körüli csontgyulladás,…).

Sok esetben betegeink több fogorvosnál jártak, már több fogát eltávolították, mielőtt rendelőnkben trigeminus neuralgiáját diagnosztizáltuk.

A fájdalmat kiválthatja külső, de egyéb inger is (beszéd, mozgás, mosdás). Jellemzően közvetlen ideg irritációról van szó (gyulladás, tumor, számfeletti az idegcsatorna mellett elhelyezkedő fog az ideget nyomja,…), a primer ok megszüntetésével a fájdalom is megszűnik. Más esetekben a primer ok megszüntetése után (ha egyáltalán van primer ok) a fájdalom nem szűnik meg, az idegszövetben már maradandó elváltozás jött létre (az idegszövet rossz regenációja következtében pl. trauma, hegesedés, ideg érellátásának csökkenése, ..).

A terápia elsődlegesen gyógyszeres kezelés, másodlagosan sebészi, az ideg érintett szakaszának roncsolásából (forró vizes, vagy alkoholos infiltráció, elektrokoaguláció) áll. Általános elv, hogy a műtét utáni arczsibbadás ne terjedjen ki nagyobb területre, mint az azt megelőző fájdalom.