Vérzékeny betegek ellátása

 

A “vérzékeny” betegek kezelése

Szájsebészeti magánrendelőnk a Magyar Arc-, Állcsont és Szájsebészeti Társaság és a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társaságának ajánlását követve végzi a vérzékeny betegek szájsebészeti ambuláns szakellátását

A leggyakoribb vérzéssel járó fogorvosi beavatkozások: fogeltávolítás, feltárással járó fog- illetve foggyökér eltávolítás, gyökércsúcs rezekció, parodontális szondázás, szupra- és szubgingivális fogkőeltávolítás, alveolus-korrekció, implantátum behelyezése, abscessus intraorális incíziója.

A vérzékeny betegek invazív fogászati, szájsebészeti beavatkozásuk során (elsődlegesen foghúzás, vagy fogkő eltávolítás) speciális kivizsgálást, kezelést és utókezelést igényelnek. Szájsebészeti ügyeleten jelentkező betegek jelentős része nem megfelelő fogászati kezelésben részesült vérzékeny beteg.

Elsődlegesen a trombocitaaggregáció gátló szereket (aszpirin, clopidogrel), heparint (Clexane, Fraxiparine), vagy K vitamin antagonista (Syncumar, Warfarin) gyógyszerkezelésben részesülő betegeket tekintünk fogászati szempontból „vérzékeny” betegnek.

Mivel a véralvadásgátló terápia ideiglenes felfüggesztését követően az alapbetegség okozta súlyos komplikációk viszonylag gyakoriak (1:125), sőt halálos komplikációk is előfordulnak (1:500):

 • Nem ajánlott felfüggeszteni az ún. „single” (aspirin v. clopidogrel v. ticlopidine) és az ún. „duál” (általában aspirin és clopidogrel együtt) kezeléseket.
 • Nem ajánlott felfüggeszteni a VKA (hydroxikumarin, acenokumarin, phenprocoumon) kezelést, ha az INR (protrombinidő, Nemzetközi Normalizált Ráta) kiseeb mint 3,5.
 • Nem ajánlott felfüggeszteni a NOAC (“xaban”-ok, dabigatran) kezelést.

A “vérzékeny” beteg feladata

 • Mindenképpen jelezze orvosának a kezelés elején, ha „vérhigítót”, véralvadásgátló gyógyszert szed
 • Ha van INR (protrombin-idő, Nemzetközi Normalizált Ráta) kiskönyve, mindenképpen mutassa azt meg kezelőorvosának
 • Tájékoztassa kezelőorvosát a legutóbbi INR mérés időpontjáról, értékéről (ideális esetben közvetlenül a szájsebészeti beavatkozás előtt történik az INR mérés, a gyakorlatban 24-72 órán belül mindenképpen szükséges INR és protombin mérés/laborvizsgálat).

A “vérzékeny” beteg kezelése és utókezelése

Mint „vérzékeny” beteg a fogászati, szájsebészeti beavatkozás előtt INR és protombin szintjének mérése szükséges. A terápiás INR szint 2-3 (1,89 és 3,5 között), ideális esetben a kezelést az 1,89 közeli INR érték mellett kell elvégezni.

Ambuláns szájsebészeti szakrendelésünkön az Ön INR szintjét közvetlenül a beavatkozás előtt rendelőnkben mérjük!

Az INR szint mérés rendkívül gyors, fájdalommentes és egyszerű!

Mindemellett az aktuális INR érték figyelembevételével helyi vérzéscsillapítást alkalmazunk a beavatkozást követően:

 • oxidált cellulózhálót (Spongostan, Surgicel) helyezünk a sebbe – a koagulum (vérrög) képződését segíti
 • magasabb INR érték esetén plusz szövetragasztót alkalmazunk a seb zárására (Tissucol)
 • majd szükség esetén felszívódó varrattal zárjuk a sebszéleket
 • Beavatkozás után 15-30 percig javasolt a műtéti terület kompressziója gézlapok segítségével
 • A posztoperatív vérzést legalább 1 órán keresztül kontrollálni javasolt.
 • minden esetben Exacyl (tanexamsav) 5%-os oldattal javasoljuk a beavatkozást követő 1-2 napban napi 4x, alkalmanként 2 percig a szájüregben tartva a szájöblítést (receptre szájsebész szakorvosunk által felírt 1 db 5 ml-es Exacyl® ampulla fiziológiás sóoldattal 10ml mennyiségre hígítva)