Implantáció

Fogaink elvesztése, azok esztétikai állapotának romlása minden embert megvisel. A nehezebb rágás, a kellemetlenebb beszéd és esztétikum kényelmetlen élethelyzetet teremt, amely a napi kedélyállapot fontos meghatározója.
A hagyományos fogpótlási módszerek, hídak nem mindig képesek megfelelő megoldást nyújtani. A legjobb eredményt a legtöbb esetben az implantátumos fogpótlás jelenti, mely a fogat tartó, körülvevő csontszövet megtartását is biztosítja. Az egészséges önbizalom fontos velejárója és meghatározója a megfelelő szájhigiénia biztosítása és fenntartása, amelyhez magas színvonalú segítséget nyújt a korszerű, esztétikus implantátumos fogpótlás.
A modern fogpótlástani módszer a műfoggyökerek (fogorvosi implantátumok) beültetésének segítségével pótolja a hiányzó fogakat és megelőzi a csontfelszívódást. Az implantátumos fogmű ugyanolyan erős, jól használható és szép, mint az eredeti fogak.
Európában a harmadik, Magyarországon az első fogászati implantátum, a Denti® Implantációs Rendszer ilyen esetekre ajánlja világszínvonalú, kedvező árfekvésű professzionális fogorvosi implantátumait.

A fogbeültetés révén olyan módon kaphatja vissza fogait, hogy azok az eredetivel megegyezően funkcionálnak és esztétikailag kifogástalanok lesznek. Valamint a meglévő fogait, illetve a fogakat körülvevő csontszövetet is teljes mértékben megőrizheti, hiszen nincs szükség azok lecsiszolására, saját ép fogszövet feláldozására.
Az implantátum, vagy műgyökér a saját fog gyökerét helyettesíti. A fogászati műgyökér, az állcsontba kerül beültetésre, ott becsontosodik, ezért is lesz rendkívül stabil és teherbíró. Az eljárás egy kisebb szájsebészeti feltárás keretében, helyi érzéstelenítéssel történik. A műgyökér beültetését követő egy héttel a varratokat eltávolítjuk. Bizonyos esetekben, magas primer stabilitás esetén a műgyökeret azonnal is terhelhetjük (azonnali implantáció). Az elsődleges sebgyógyulást és csontosodás biztosítása érdekében a sebet varratokkal zárjuk. Ezt követően a műgyökér beültetést kb.3-5 hónapos csontosodási időszak követi, mely idő alatt a műgyökér állcsonthoz rögzül, csontosodik. A gyógyulási idő hossza függ a csont szerkezetétől (puha – felső állcsont vagy kemény – alsó állcsont), a műtéti eljárástól (szükséges volt-e csontpótlásra a műgyökér beültetés mellet) és más egyéni tényezőktől. Természetesen ebben az időben sem marad fogak nélkül, igény esetén ideiglenes pótlást készítünk.
Ha a gyógyulási időszak véget ér, behelyezésre kerül az implantátum fej, mely a végleges fogpótlást támasztja alá, legyen az korona, vagy hídpótlás.

Implantológus szakemberek:

 

Prof. Dr Vajdovich István

1980-ban Magyarországon (illetve az akkori volt szocialista országok között is) elsőként fejlesztette ki és kezdte el a fogorvosi gyakorlatban alkalmazni (1983) a nagytisztaságú, magastömörségű polikristályos aluminium-oxidból készült fogorvosi implantátumokat.

 

Dr Deák György András

Vajdovich Professzor úr kezei alatt 1995-től végez fogászati implantációs beavatkozásokat. Fog és szájbetegségek szakorvosa, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, dento-alveolaris szájsebész szakorvos, a Semmelweis Egyetem szakorvosképzésében résztvevő Tutor

Az implantációs fogpótlás több lépésből áll:

  • Az első találkozás alkalmával teljes körű állapotfelmérést végzünk, majd ezt követően részletes kezelési tervet készítünk Önnek . A vizsgálat során készül egy digitális panorámaröntgen felvétel, és végzünk egy teljes körű szájüregi vizsgálatot (fogazat, fogíny, arc-szájüreg). Ezt követően a szájsebész szakorvossal történő konzultáció során Ön elmondja elképzeléseit, igényeit, lehetőségeit a fogpótlással kapcsolatban, valamint mi is elmondjuk szóban, hogy milyen kezelési alternatívák vannak, azok közül az Ön számára melyeket javasoljuk.A szóban egyeztetett fogpótlási lehetőségeket írásos kezelési terv és árajánlat formájában megosztjuk Önnel. Amennyiben kezelési tervünket elfogadja, azonnal elkezdjük fogászati kezelését.
  • Következő alkalommal az implantátum beültetésére kerül sor. A műtét után 7-10 nappal eltávolítjuk a varratokat, ezután 3-6 hónap gyógyulási, csontosodási időszak következik.
  • A csontosodási időszak után az ínyformázó csavarok kerülnek behelyezésre, hogy a fogpótlás körül az íny tökéletesen illeszkedjen. Körülbelül 7-10 napig tart a folyamat.
  • Ezután a készülő fogpótláshoz levesszük a lenyomatot, kiválasztjuk a megfelelő fogszínt, hogy tökéletes legyen az esztétikai hatás.
  • Majd az implantátum fejre kerül a végleges fogpótlás, a korona vagy a híd.Az implantációs fogpótlás szintén lehet cirkónium vagy fémkerámia. Ilyenkor titán implantátum fejre fémkerámia, cirkónium implantátum fejre cirkónium vázas fogpótlás kerül. Az implantációs fogpótlások minden esetben esztétikus és természetes hatású porcelán leplezést kapnak, ami megadja a fogak végső színét és formáját.A fémkerámia fogpótlás készítésekor a fogtechnikai laborban egy fém vázra kerül a több rétegű porcelán leplezés, mely az Ön fogainak színével és formájával harmonizál.A cirkon-kerámia híd, vagy korona a legmegfelelőbb választás hiányzó fogai pótlására ha Ön természetes, tartós, a legmagasabb esztétikai és szakmai igényeknek megfelelő fogpótlást szeretne elérhető áron.

A cirkónium-dioxid 100%-ban fémmentes, természetes ásványi anyagból van, így nem gyakorol káros hatást szervezetére. Mivel teljes mértékben antiallergén, bárki számára biztonságos megoldás. Transzparenciája, azaz fényáteresztő képessége miatt lényegesen esztétikusabb a fémkerámia koronáknál, hiszen a saját fogakkal megegyező természetes hatást kelt. Rendkívüli szilárdságának köszönhetően tartós és jól terhelhető.